תאונות עבודה
ישנם כיום שני סוגי ביטוחים רשמיים ומוכרים העומדים לרשות העובדים כחוק במדינת ישראל ואשר יכולים לסייע במקרים של אובדן כושר עבודה והשתכרות, להלן:
- עובדים המבוטחים ב-"ביטוח נפגעי עבודה" במסגרת הביטוח הלאומי, במקרה של תאונת עבודה יהיו זכאים לתשלום דמי פגיעה ולטיפול רפואי חינם, במהלך הימים שבהם לא יוכלו לעבוד (עד 90 ימים ממועד הפגיעה).
- עובדים המבוטחים בביטוח "אובדן כושר עבודה" (ביטוח נכות) במסגרת הביטוח הפנסיוני / ביטוח מנהלים, יהיו זכאים לקצבה חודשית המופרשת מהביטוח הפנסיוני, במקרה של תאונה או מחלה שלא מאפשרת להם להמשיך לעבוד ולהתפרנס.
עובדות שחשוב לדעת:
מדי חודש בחודשו מופרש בתלוש השכר של העובד סכום מסוים מהביטוח הפנסיוני לטובת ביטוח אובדן כושר עבודה. בביטוח הפנסיוני קיימים מסלולים שונים, לבחירת המבוטח, כשלכל רכיב בביטוח משקל שונה, כך למשל רכיב חיסכון לאובדן כושר עבודה או רכיב ביטוח השאירים.
חשוב לדעת כי החיסכון בקופת גמל לא כולל גם ביטוח במקרה של אובדן כושר עבודה וההחלטה לגבי המסלול בו ינוהלו הכספים בחיסכון הפנסיוני היא של העובד בלבד. המשמעות היא שהעובד, ולא המעסיק, הוא זה שזכאי לבחור את מסלולי הביטוח, ואף לוותר על ביטוח נכות (מה שלא אפשרי כשמדובר בקרנות פנסיה). עם זאת, חשוב לדעת שבמקרה של וויתור על ביטוח נכות, העובד לא יהיה זכאי לקבל כיסוי ביטוחי לא מהביטוח הפנסיוני וכמובן גם לא מהמעסיק.
כיסוי אובדן כושר עבודה
קיימים תנאים שונים לכיסוי אובדן כושר עבודה, כך למשל התרחישים הבאים -
- אובדן כושר עבודה בגלל מחלה קיימת:
- קרן הפנסיה כוללת גם ביטוח למקרה של מחלה שהייתה קיימת עוד לפני הצטרפות העובד לקרן, אלא שבמקרה שכזה הכיסוי הביטוחי ייכנס לתוקף לאחר 5 שנים ממועד ההצטרפות לקרן הפנסיה.
- במקרה של חיסכון פנסיוני במסגרת ביטוח מנהלים, רק אם המבוטח יסכים לשלם פרמיה חודשית גבוהה יותר, הביטוח יכסה גם מחלה קיימת.
- לגבי קופת גמל – חיסכון זה לא כולל כיסוי ביטוחי כלל וכלל, כך שלא יהיה כיסוי גם במקרה של אובדן כושר עבודה.
- אובדן כושר עבודה במקצועו של העובד ובהתאם לכישוריו:
- הכיסוי הביטוחי במסגרת קרן פנסיה מגן על המבוטח מאובדן מוחלט של כושר העבודה במקצועו הספציפי, אך אם הינו מסוגל לעבוד בתחום מקצועי אחר, לא יהיה זכאי לקבל את הקצבה החודשית בגין אובדן כושר עבודה.
- הכיסוי הביטוחי במסגרת ביטוח מנהלים מכסה את המבוטח לא רק אם הוא לא מסוגל לעבוד במקצועו הספציפי, אלא גם כאשר הוא מסוגל לעבוד בתחום מקצועי אחר.
את הקצבה החודשית מהביטוח הפנסיוני יכול העובד לקבל לאחר שתקופת זכאותו לקבלת דמי פגיעה מהביטוח הלאומי, הסתיימה.
>> זקוקים לייעוץ משפטי בנושא? בקרו באתר של משרד עורכי דין גלסברג, לחצו כאן.