השלב הראשון הוא פרסום המשרה. בשלב השני, מציעים מועמדים את עצמם למשרה, בהתאם לקריטריונים שפורסמו. השלב הבא הוא כמובן המעבר על קורות החיים השונים וניפוי אלו שאינם מתאימים. בשלב הלפני אחרון, מחליטים המעסיקים או צוות הגיוס על המועמדים הסופיים למשרה והשלב האחרון - זהו ראיון העבודה.
ראיון עבודה הוא לא דבר פשוט עבור המועמד לעבודה, אך הוא מחייב עבור המעסיקים הפוטנציאליים. קורות החיים הם מסמכים חשובים וראויים, שמציגים תמונה כללית טובה מאוד על המועמדים ואף מסייעים למעסיק בבחירת המועמדים: הם הרי הופכים את שורת המועמדים לאנשים שווים בני שווים, וכך קל יותר להחליט מי מתאים יותר.
אבל ההתאמה הזו היא ראשונית ביותר. זו התאמה טכנית, על סמך נתונים ולא יותר. מי מתאים ועומד בדרישות שהוצבו, ומי לא. אל אין כאן ראייה של האישיות, אין היחשפות לאדם עצמו, להתנהגותו, למעלותיו ולחסרונותיו. זהו לא כלי אשר יכול לבחון לעומק את האדם המועמד למשרה. את זה יכול לעשות רק ראיון עבודה מוצלח.
ראיונות העבודה הם למעשה כלים בידיהם של המעסיקים, אשר מאפשרים להם להכיר טוב יותר את האנשים שעומדים לפניהם - את המועמדים. זהו האמצעי בעזרתו יכול המעסיק לדעת יותר על המועמד, להבין מאיפה הגיע ולאן הוא הולך, איך הוא מדבר, איך הוא נראה, איך הוא מתפקד במצב לא פשוט (ראיונות עבודה יהיו לעולם דבר לא טבעי) ועוד.
כל הפרטים הללו מגבשים טוב יותר את התמונה שנוצרת בעיני המעסיק. הרבה יותר מקורות החיים, גם אם אלו כוללים מכתב מקדים, תמונה יפה או אפילו קטע וידאו קצר (יש כאלו שכוללים זאת בקורות החיים שלהם).
ראיון עבודה הוא גם הזדמנות מצוינת לבדיקת הכימיה בין המועמד לבין המנהל הישיר שיהיה לו, אם וכאשר. לרוב, ראיונות העבודה יכללו אדם במשרה בכירה לצד המנהל אשר באופן ישיר אחראי על המשרה שפורסמה - מה שיהיה כמובן נפוץ יותר ככל שהחברה עצמה גדולה יותר. הכימיה הזו היא מהדברים החשובים ביותר בשוק העבודה, ואין דרך טובה יותר לבדוק זאת מאשר בפגישה פנים אל פנים.
זו שאלת מיליון הדולר. רבים עוסקים בכך יומם ולילה, וגם להם אין תשובה סופית ומוחלטת לכך. מדוע? משום שראיון עבודה הוא לא מדע מדויק. אתה נפגש עם אנשים בשר ודם, כמוך, ולכן ההצלחה של הראיון או כישלונו, תלויה גם בהם.
לא נעים להגיד ולאף מעצבן לשמוע, אבל ראיון עבודה יכול להיכשל גם אם המראיין לא הרגיש טוב באותו יום, או אם שמע התבטאות שעבור המרואיין היא נורמלית לחלוטין, אך עבורו היא דבר בל יעבור. כך זה היה וכך זה יהיה תמיד, משום שבסך הכל אנחנו עובדים מול אנשים ואין מנוס מזה.
ובכל זאת, חשוב לזכור שראיון אשר 'נפל' בגלל בעיה כזו, דווקא עושה לכם טובה: אם הבעיה הזו הייתה מתגלה רק לאחר שהתקבלתם לעבודה, ייתכן ומצבכם היה קשה עוד יותר. כי חוסר כימיה שמתגלה רק לאחר שנקלטת, היא משהו שהרבה יותר קשה להתגבר עליו. עדיף שזה ייפול על עניינים אישיים, טיפשיים וזניחים ככל שיהיו, כבר בראיון עצמו.
המתכון הטוב ביותר להצלחה הוא להיות עצמכם. אם תהיו עצמכם ותתקבלו לעבודה - מה טוב. סימן שהמקום החדש והמשרה המבוקשת, מתאימים לכם בדיוק. ואם לא תתקבלו, כנראה שזה לא המקום בשבילכם. תמשיכו לחפש, בסוף זה יגיע.