פיטורים זו מילה קשה, בעלת משמעויות והשלכות רבות. לא נעים לפטר אדם, לא נעים להיות מפוטר וכל אחד ישמח להימנע מכך. אך אין מה לעשות - פיטורים הם חלק ממהלך הקריירה התקין, וצריך להתמודד איתם. ולמרות שמדובר במהלך שלא כיף לבצעו, חשוב לעשות זאת על פי החוק.
בכל הקשר לקובץ דיני עבודה פיטורים תופסים מקום נכבד. עצם הימצאותם של סעיפים רבים אלו בקובץ ועצם ההתייחסות הנרחבת והמודגשת לנושא זה, משקפים עד כמה חשוב הנושא במדינת ישראל ועד כמה חשובה ההגנה על העובד.
אך מעבר לזה, המשמעות של קובץ חוקים והוראות אלו היא שכל עובד זכאי להגנה ולעזרה שתאפשר לו להתחיל מחדש לאחר הפיטורים. הליך פיטורין משמעו, בסופו של דבר, הפסקת עבודתו של אדם - מה שיכול להיות בעל השלכות רבות, עד כדי מצב של קריסה כלכלית. דיני העבודה הנוגעים בפיטורים, מאפשרים לאותו אדם לעמוד על הרגליים, גם לאחר שקיבל בשורה קשה כזו.
אז מה אומרים אותם דיני עבודה הנוגעים לפיטורים? הם מתייחסים לכמה סוגיות:
אחד הדברים החשובים ביותר בנושא פיטורים הוא ההודעה המוקדמת: הרי לא ניתן להודיע לאדם מהיום להיום שהוא מפוטר, במיוחד אם צבר וותק בעבודה. העיקרון כאן ברור - אדם אשר עבד פחות משנה במקום מסוים, זכאי להודעה מוקדמת של יום אחד על כל יום עבודה; מהחודש השביעי ועד שנה - לשישה ימים, ועוד יומיים וחצי על כל חודש; מעל שנה - הודעה מוקדמת של חודש ימים לפחות.
חשוב כאן לציין שני דברים:
אדם אשר מחליט על פיטוריו של עובד, חייב לעשות זאת גם בכתב ולא רק בעל פה. יש בכך הגיון רב, משום שהמסמך שיימסר לעובד מוכיח לכל דורש מתי נמסרה לו ההחלטה באופן רשמי. אגב, לא קיים הכרח לפרט במכתב את סיבת הפיטורין.
מסירת המכתב תהווה עבור המעסיק גם הזדמנות מצוינת לסכם תקופה ובנוסף - לספק לעובד מספר כלים שיעזרו לו בדרכו החדשה, כמו מכתב המלצה חם ואפילו כמה טיפים למציאת עבודה. אחרי פיטורים, כל מידע שכזה יכול לעזור.
אחת הסוגיות המרכזיות לגבי פיטורים שמתבצעים כחוק, הוא נושא הפיצויים. הנחת הבסיס היא שכל אדם אשר עבד במקום מסוים מעל שנה ופוטר - זכאי לפיצויים, כאשר החישוב הוא ממוצע המשכורות של העובד כפול מספר השנים שעבד באותו מקום. מדינת ישראל היא מדינה בה עיקרון זה נשמר בצור המרשימה ביחס לעולם.
כאן חשוב לציין שעם השנים הורחב החוק בהתייחסות למקרים ספציפיים (עובד בשכר חלקי, עובד עונתי ועוד שלל מקרים אחרים), משום שאלו דורשים שיטות חישוב מעט אחרות. כאן תוכלו לעיין בכל פרטי החוק ולהבין כיצד מחושב עניין זה ומתי זכאי כל עובד לפיצויים (המידע מובא מתוך אתר משרד הכלכלה).
אגב, חשוב לזכור כאן כי לעיתים, אדם אשר הודיע כי הוא עוזב את עבודתו יחשב גם כן כמי שפוטר - כלומר, כמי שזכאי לפיצויים - וזאת בהתאם לנסיבות המקרה. אם החליט להתפטר, לדוגמא, משום התרחק ממקום עבודתו למרחק של יותר מ-40 ק"מ (בין אם עבר דירה או שהמשרדים עצמם הועתקו למקום אחר), הוא זכאי לפיצויים מלאים. זכרו זאת.
ישנם כמה וכמה מצבים בהם פיטורים ייחשבו כלא חוקיים, גם אם המעסיק הקפיד על כל העקרונות שהובאו כאן קודם לכן. כך, לדוגמא, פיטורים אחרי חופשת לידה אסורים במשך 60 יום - למעט מקרים מיוחדים. גם פיטורים של עובד שנמצא במילואים יהיו לא חוקיים, וכך גם במקרים רבים נוספים. חשוב לברר זאת במקרים מיוחדים שכאלה.