החל מיום ה- 1.10.2012 קבוע שכר המינימום בחוק הישראלי לסך של 4,300 שקלים. החוק נקבע מתוך מטרה להבטיח רמת הכנסה מינימלית ולמנוע מצבים בהם מעסיקים מנצלים את השכבות החלשות ומשלמים שכר בלתי הולם. כל עובד במשרה מלאה זכאי לקבל שכר של 4,300 שקלים לפחות. בעבור עובדים ששכרם מחושב בהתאם לשעות העבודה קובע החוק שכר שעתי מינימלי של 23.12 שקלים.
שכר המינימום בישראל מתעדכן מעת לעת במטרה להתאים את רמת השכר לעליית המחירים במשק. חוק שכר המינימום הוא חוק סוציאלי שמקורו במדיניות הרווחה של ישראל. היעד המרכזי של החוק הוא מלחמה בעוני. בין בכירי הכלכלה בישראל שורר ויכוח תמידי באשר להשפעת החוק על מיגור תופעת העוני והעלאת רמת החיים.
הכול יודעים כי מלצרים, שליחים, ברמנים ובעלי תפקידי שירות נוספים מרכיבים את רוב שכרם מטיפים. במשך שנים רבות התחמקו המעסיקים מהחובה להבטיח לעובדי השירות שכר מינימלי וזכויות סוציאליות בסיסיות.
כיום מחייב החוק את המעסיקים להוציא לכל מלצר או איש שירות אחר תלוש שכר בהתאם לחוק ולהפריש כספים בעבור כל הזכויות הסוציאליות של העובד. בישראל של שנת 2013 גם מלצרים זכאים לקבל ימי חופשה, דמי הבראה, ביטוח פנסיוני ותלושי שכר מסודרים.
בכדי להסדיר את השכר מנהלים העוסקים בעסקי המזון מעקב אחר הסכומים שמרוויחים המלצרים בכל משמרת ומוציאים בעבורם את תלוש השכר בסוף החודש. במקרים בהם מלצר שעובד במשרה מלאה לא מצליח לצבור שכר שווה ערך לשכר מינימום מחויב בעל העסק להשלים בעבורו את הסכום ולשלם את הסכום המינימלי שקבוע בחוק.
מעסיקים שמפרים את החוק ופוגעים בזכויות העובדים לפרנסה הולמת חושפים את עצמם לתביעה משפטית. אל בית הדין לעבודה מגיעים כמעט בכל יום עובדים שדורשים מהמעסיק לציית לחוק ולשלם להם את שכר המינימום לו הם זכאים. בתי הדין רואים בחומרה את הפרתה של זכות כה בסיסית ומחייבים את המעסיקים בתשלום מיידי בתוספת ריבית פיגורים והוצאות משפט.
ההחמרה של בתי המשפט מיועדת להרתעת מעסיקים מפגיעה בזכויות העובדים. פרט לחוק שכר מינימום מחויבים המעסיקים גם בתשלום הולם בעבור שעות נוספות, ימי חופשה, דמי הבראה, חיסכון פנסיוני, החזרי נסיעות ועוד. בית הדין לדיני עבודה מבקש להרתיע את המעסיקים באמצעות עונשים וקנסות מפגיעה בזכויות העובדים.
מודעות לחוק שכר מינימום
בכדי למנוע פגיעה בזכויות מתוך חוסר מודעות מחייב החוק את המעסיקים לתלות מודעה בה מפורט חוק שכר מינימום במיקום בולט במקום העבודה. רוב המעסיקים מחמירים עוד יותר ומקפידים לציין את סכום שכר המינימום שקבוע בחוק גם על תלוש השכר החודשי של העובד.
עובדים במשרה מלאה שמשכורתם החודשית נמוכה מהסכום הנקוב בחוק יוכלו לפנות אל המעסיק במטרה לבחון את זכאותם לתשלום נוסף. במקרים בהם המעסיק אינו מספק תשובות מתאימות כדאי יהיה לפנות לעורך דין דיני עבודה. ייעוץ מקצועי ללא עלות אפשר יהיה לקבל במתנ"סים ומרכזי סיוע לשמירה על זכויות עובדים.