לכל עובד יש זכות להתאגד תחת גוף מסוים אשר ייצג אותו וישמור על האינטרסים שלו מול ההנהלה. כך זה בכל מקום דמוקרטי בעולם, בו השוק מתוקן וחופשי. כל נכון גם בישראל, אך בה התופעה מעט שונה מאשר במדינות דומות - כאן ישנה הסתדרות עובדים, שאחראית על ועדים רבים ומאגדת את כולם תחתיה.
בתחילת המהפכה התעשייתית, זו שהביאה אלינו את הייצור ההמוני, את המפעלים הגדולים, את ההתפתחות התעשייתית והכלכלית ואת העושר של בעלי עסקים רבים, העובד הפשוט היה מעין משאב מתוחכם אך זול ומנוצל. בשנים הראשונות, איש לא היה מודע לענייני זכויות עובדים - בטח שלא בעלי העסקים אשר רצו לחסוך ככל האפשר בכל דבר שיכלו, ובכללו גם בתנאים של העובדים. עבורם, הם היו רק סטטיסטיקה: גרם מסוים אשר מבטיח קצב ייצור מסוים, וניתן להעסיקו בכל דרך שנראית לאותו בעל עסק, כולל שעות לא שגרתיות ותנאי שכר ירודים. עם השנים, החלו העובדים להרים ראש והבינו שהדרך שבה הם עובדים היא ניצול לכל דבר. להם, בתור מי שאחראיים על הייצור ומבטיחים אותו בפועל, יש זכויות רבות בהתקיימותו ובהצלחתו של המפעל ובהיעדרם - דבר לא ייעשה. המשקל שלהם גדול הרבה יותר מאשר של חומרי גלם, לדוגמא.
כך, החל השיח על זכויות עובדים. אבל, בתחילה העובדים הללו נותרו עדיין חלשים וחסרי כוח מול ההנהלה הגדולה. אם רק אדם אחד היה מתמרד ומרים ראש, הוא פשוט היה מפוטר ומוחלף באדם אחר. העובדים הבינו שהם צריכים להשתמש בכוח רב יותר - והקימו ועדי עובדים. היום, הסתדרות עובדים כמו שיש בישראל היא שדואגת להם.
כיום, המצב לפחות בישראל הוא בדיוק הפוך, במקומות שונים: בחברות גדולות, ועדי העובדים הם הכוח האמיתי, ואילו בעל המפעל, ההנהלה וכדומה הם לא האנשים אשר מחליטים הכל לבדם, כמו בעבר. הסתדרות עובדים גדולה כמו זו שיש בישראל מאפשרת זאת, משום שיש לה כוח עצום.
אפשר להגיד כמה וכמה דברים לגבי צדק?ת המצב כפי שהוא כיום - האם הכוח צריך להיות אצל העובד, אצל ההנהלה או באופן שווה אצל שני הצדדים, אך כיום ברור כי לעובדים במקומות מסוימים יש הרבה מאוד כוח.
ברחבי העולם, אלו איגודים מקצועיים שמכתיבים את סדר היום על פי האינטרסים שלהם (איגודים של כל רואי החשבון, לדוגמא). בישראל, ישנם ועדי עובדים שפועלים לבדם, אך רובם מאוגדים תחת גוף אחד: הסתדרות העובדים החדשה.
הסתדרות עובדים כזו מחזיקה בכוח אדיר. אם היא רוצה ומחליטה (וזה אכן קרה לא מעט עד לשנים האחרונות), היא יכולה להשבית כמעט את המשק כולו: הנחייה של ראשי ההסדרות תגרום לכל העובדים להישאר בבית, וכמעט שאין מה לעשות נגד זה, מלבד להגיע איתם להסכם שישביע את רצונם.
אפשר להגיד, במובנים רבים, שאכן כך: האנשים אשר לחמו במשך עשרות שנים למען זכויות עובדים, ביקשו להשיג דבר אחד עיקרי - להפסיק ולנטרל את הכוח אדיר שנמצא בידי ההנהלות, בתור מעסיקיהם של העובדים. כיום, הנהלות רבות אפילו מפחדות מועדי עובדים כאלו. הסתדרות עובדים חזקה תשמור על האינטרסים של העובדים אך חשוב לזכור כי כוח מופרז מידי אינו טוב גם לצד השני - ועשוי לגרום לצעדים שאינם שומרים בהכרח על העובדים עצמם.
מחפש ייצוג משפטי בנוגע סכסוכי עבודה והסתדרות עובדים?